L'oli

Característiques

Els olis amb D.O.P Baix Ebre – Montsià, són Olis Verges Extra obtinguts a partir de tres varietats: morruda, sevillenca i farga.

D’aspecte són olis nets, transparents, sense vels ni terbolesa. El color varia segons l’època de la recol·lecció i la zona de producció, des de groc verdós a groc daurat.

Són olis saborosos i molt aromàtics, amb sabor afruitat al principi de la campanya i lleugerament dolç a mesura que aquesta avança. Al paladar les connotacions dolces recorden la poma, l’ametlla verda i el plàtan i aquest gust equilibrat dolç conviu amb tocs lleugers d’amargs i picants.

<hr>

Mètode d’elaboració

Oli verge extra 100% natural i genuí

De totes les olives que es cultiven a la zona només escollim les més sanes i fresques de tres varietats: morrudes, sevillenques i fargues.

La recol·lecció és fa per munyiment o vibració, directament de dalt de l’arbre per assegurar la màxima qualitat i frescor.

L’elaboració és purament mecànica i a baixa temperatura, per tal que l’oli no perdi cap de les seves propietats, tant beneficioses per a la salut. Per poder afrontar aquest repte les almàsseres han modernitzat en els darrers anys les seves estructures, passant del sistema d’extracció per premses al sistema continu de dos fases.

A més a més durant tot el procés d’elaboració el Consell Regulador realitza controls de qualitat per assegurar que l’oli compleix els requisits organolèptics i fisicoquímics.

<hr>

Control de qualitat

La riquesa de la terra, el clima, el sòl i l’aigua alimenta les arrels d’una terra que ens proporciona fruits de màxima qualitat. L’objectiu del Consell Regulador és controlar que aquest nivell de qualitat es conservi en tot el procés d’elaboració per assegurar un oli verge extra únic i exquisit.

La qualitat final de l’oli està sobretot condicionada per la recol·lecció, la molturació, i el maneig que es fa del conreu. Per això des del Consell Regulador es realitzen controls molt estrictes durant tot el procés d’elaboració, a més d’anàlisis fisicoquímics posteriors per assegurar que aquest compleixi els paràmetres especificats pel reglament. Finalment un grup d’experts tasta el resultat per comprovar la valoració organolèptica.

Tots els olis que han superat les proves de qualitat es comercialitzen amb la contraetiqueta de la D.O.P, Baix Ebre – Montsià, distintiu que serveix com a garantia de qualitat per al consumidor.

<hr>

Tipus d’oli

Oli d’oliva Verge Extra és l’oli d’oliva per excel·lència. És la màxima qualitat que pot adquirir l’oli d’oliva verge en qualsevol de les varietats d’oliva. El grau d’acidesa és <0,8º.

Varietats d’olives:

Farga

Oli de fruitat mig de tipus verd. En boca s’equilibren dolç i picant, amb un amarg més lleuger i una astringència reduïda, que no interfereix el perfil. Aromes secundàries d’herba tallada, fonoll, ametlla verda i matisos de fruites més madures com el plàtan. El conjunt resulta aromàtic, equilibrat i molt suau en boca, on només la punxa de picant recorda la seva riquesa en antioxidants naturals.

Morruda

Oli de fruitat verd intens. En boca dominen picant i amarg, amb una astringència lleugera que potencia la sensació vegetal. Oli ric en aromes secundàries de tipus verd, amb predomini de fulles d’olivera, caxofa o tomatera. El conjunt resulta potent i intens, amb un postgust llarg de tipus verd.

Sevillenca

Oli de fruitat mig de tipus verd amb connotacions madures. En boca és clarament dolç, amb un picant i amarg d’intensitat mitjana o lleugera. Sense astringència, el que li confereix una clara sensació de suavitat. Aromes secundàries de tipus retronasal, amb combinació de notes madures i verdes, on es sol identificar l’herba tallada i les notes de poma i fruites madures. Amb una sensació final de boca de tipus ametllat, el conjunt resulta delicat, equilibrat i molt agradable en la sensació postgust.

<hr>

Etiquetatge

Tots els olis amb D.O.P. Baix Ebre – Montsià que han passat els controls de qualitat són marcats amb la contraetiqueta de la Denominació d’Origen.

Aquesta serveix per diferenciar els olis verges extra amb Denominació de la resta d’olis que es produeixen a la zona. És un distintiu de control numerat que garanteix al consumidor que l’oli que s’emporta a casa és únic i genuí.